miercuri, 25 septembrie 2013

Upgrade

Probabil voi fi catalogat în fel și chip pentru această postare dar îmi este imposibil să-mi ascund bucuria înnoirii echipamentului și am dorit ca această bucurie să o împărtășesc cu dumneavoastră stimați cititori, în speranța că, informațiile cuprinse în rândurile ce urmează vă pot fi utile.
Ieri am primit coletul ce conținea noul meu echipament de fly fishing: lanseta Scott A 4 904/4, mulinetă cu tambur de schimb Greys GX 300, fire de muscărit RIO Main Stream DT4-F și WF4-F și backing Hends. Un adevărat efort financiar, dar ce nu face muscarul pentru pasiunea lui!


La înlocuirea bătrânei lansete "Pflueger" și implicit a întregului echipament, am plecat de la ideea că sunt prea sărac ca să-mi permit lucruri ieftine (a se citi de calitate îndoielnică!), drept pentru care am trecut la sondarea ofertei în căutarea unei lansete care să corespundă la cât mai multe cerințe: acțiunea la lansare, greutate, finisaje, garanție extinsă, modalitate de transport, raport calitate/preț, etc.
M-am oprit la trei lansete de producție americană: Orvis Superfine Touch, Sage Response și Scott A4.
Evident, pe lângă detaliile tehnice oferite de producători, au contat comentariile pescarilor care folosesc aceste lansete. Astfel, despre prima lansetă, pe lângă greutatea scăzută (în jur de 65g) și finisajele deosebite, atât producătorul, cât și pescarii au fost de acord că este o lansetă destinată în mod special pescuitului cu muscă uscată, ce asigură lansări precise și delicate la distanțe scurte. Cea de a doua lansetă, deși producătorul o prezintă în termeni pozitivi, are comentarii mai puțin favorabile din partea pescarilor, dovedindu-se o lansetă foarte bună la pescuitul la distanță și mai puțin precisă pe distanțe scurte și medii. În fine, ultima lansetă este prezentată de către producător ca o lansetă ce poate acoperi pescuitul la o gamă largă de specii și asigură prezentări delicate pe distanțe scurte și medii, fie folosind muște uscate, fie nimfe. Dar ceea ce m-a făcut s-o aleg a fost postarea unui pescar australian la un an de  la cumpărarea acestei lansete! Numai superlative! Pentru conformitate http://flickandflyjournal.com/2013/05/15/tackle-review-scott-a4-four-weight-fly-rod/.

 My Scott A4 904/4 fly rod
Lanseta achiziționată de mine, o lansetă all-around, face parte din gama A4, având ca motto High Performance for Everyone, are o lungime de 9' (2,74 m), aprox. 80 g, 4 segmente, fiind destinată pescuitului cu fir din clasa 4, acțiunea la lansare mediu-rapidă și acțiunea de recuperare rapidă. O dată scoasă din husa de protecție mi-am dat seama de faptul că, prezentarea producătorului nu conține nici o exagerare: materiale și finisaje de calitate, culori sobre, mâner cu o plută compactă, de foarte bună calitate. Garanția din partea producătorului, pentru primul proprietar, pe viață! Detalii tehnice suplimentare privind această lansetă puteți obține de pe pagina oficială a Scott http://www.scottflyrod.com/catalog/details/A4.
Dacă ar fi să parafrazez dealer-ii: If an A4 is your first Scott fly rod, it definitely won't be your last!

Greys GX 300 + tambur de rezervă
Mulineta Greys GX300 (169 g) este destinată pescuitului cu fire din clasa 4/5/6, fiind confecționată din aluminiu de înaltă calitate și având tambur cu diametru mare (deschidere largă). Aceleași aprecieri ca-n cazul lansetei: materiale și finisaje deosebite. Se echilibrează foarte bine cu lanseta, schimbarea tamburilor relativ ușoară, la fel și schimbarea acționării de pe mâna stângă pe cea dreaptă. Detalii tehnice suplimentare privind această mulinetă puteți obține de pe pagina oficială a Greys http://fly.greysfishing.com/en-gb/products/reels/reels/gx300-reel/.

Firele de muscărit Rio Main Stream: DT 4 F și WF 4 F
Am ales firele Rio deoarece producătorul lansetei le recomandă a fi folosite cu aceasta. Firele din gama Main Stream sunt construite pentru a acoperi nevoile majorității pescarilor la muscă. Voi folosi DT4-F pentru lansări precise pe distanțe scurte și medii, specifice râurilor de munte din țara noastră și WF4-F pentru lansări la distanță pe râurile cu lățime mai mare. Mai multe detalii pe pagina oficială http://www.rioproducts.com/fly-lines/freshwater/trout/mainstream-trout/.
În zilele ce urmează voi trece la montarea firelor pe tamburii mulinetei și mai apoi, în funcție de vreme, voi ieși pe apă pentru a testa noile achiziții urmând să vă dau detalii cu privire la comportamentul noului echipament.
Până la o nouă postare, lansări precise și pești pofticioși!
 Ⓒady_fly

2 comentarii:

 1. Salut

  Mai ai Scott ul A4 ? As vrea sa imi iau si eu unul si nu prea stiu ce sa fac .. Poate ma ajuti cu niste info despre ea .. Multumesc

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Te salut! Da, mai am lanseta Scott A4#4! În ceea ce mă privește, m-am obișnuit cu ea atât de bine și am fost atât de mulțumit încât mi-am cumpărat și #6! Nu este o lanseta din vârful de gamă Scott dar cred că logo-ul înaltă performanță pentru orișicine este pe deplin adevărat! Este o lansetă cu acțiune mediu-rapid care te ajută să lansezi foarte bine și fără efort! Răspunde foarte bine la drill-ul cu peștii! Materiale și finisaje de excepție! Evident toate cele expuse sunt subiective, părerile aparținându-mi! Toate cele bune!

   Ștergere