miercuri, 1 mai 2019

Sfaturi la început de sezon pe apele de munte

După șapte luni și jumătate de "abstinență" și "visare la gura sobei", a sosit și mult așteptata zi de 1 Mai, o zi cu semnificațíe aparte pentru "pescarii muscarii": ziua de debut a sezonului de pescuit montan, a "dezlegării" la păstrăv!
Fără veleități de mare guru în materie, mi-am propus să trec în revistă câteva sfaturi, rezultate din experiența personală, ce v-ar prinde bine ca "pescari muscari" începători:
1. Pregătiți-vă din timp lanseta, mulineta, șnurul (linia), leader-ele, tippet-ele, cutiile cu muște artificiale, asigurându-vă rezervele necesare, mai ales în cazul tippete-lor și muștelor artificiale, deoarece vegetația din jur și bolovanii vadului își vor cere tributul! Pentru apele noastre consider că, tippete de 4X, 5X, 6X, pe cât posibil din fluorocarbon, sunt arhisuficiente!
2. Fiind un pescuit dinamic, asigurați-vă că aveți echipamentul necesar deplasării prin vad (wadersi, cizme din cauciuc) suficient de înalt și rezistent la abraziune, pentru a vă asigura deplasarea fără grija udării, ținând cont că în acestă perioadă a anului apele sunt mai mari datorită topirii zăpezilor și ploilor de primăvară. Pentru asigurarea confortului termic, pentru o deplasare ușoară și evitarea transpirației, indicată spre a fi îmbrăcată sub wadersi și în partea superioară a corpului, ar fi îmbrăcămintea tip "fleece" și din materiale sintetice. Piața de profil pune la dispoziție o gamă largă de astfel de îmbrăcăminte,  pentru diverse buzunare, de la cele simple până la cele tratate cu ioni de argint și asigurând o uscare rapidă în cazul nefericit al căderii în apă. Contrar așteptărilor hainele din bumbac nu sunt indicate în acest caz, ele reținând transpirația și neasigurând aerația corespunzătoare! Este bine să evitați culorile stridente, țipătoare; culorile neutre, "de camuflaj", fiind binevenite în acest caz. Vesta de muscărit vă va ajuta atât la transportul, cât și la buna organizare a accesoriilor, fiind aproape indispensabilă! Nu uitați că pescuiți într-o zonă montană, unde într-o singură zi este posibil să se succeadă toate anotimpurile și de aceea este bine să aveți la voi o jachetă de ploaie și chiar o căciulă! Pentru zilele însorite, ochelarii polarizanți vor face diferența!
3. Înainte de a pescui pe un râu: informați-vă cu privire la statutul său, cine-l administrează, dacă este sau nu deschis pescuitului! Nu uitați de legislația în vigoare și achiziționați-vă din timp permisul/licența de pescuit! Atenție la zonele unde administratorii impun C & R 100% și folosirea cârligelor debarbetate!
4. Ajunși pe râu, echipați-vă corespunzător, ajustați-vă îmbrăcămintea, asigurați-vă că aveți toate cele necesare asupra voastră (cutiile cu muște artificiale, rezervele de tippet, clipper, etc.) și că sunt asigurate corespunzător (o dată căzute în apă recuperarea este aproape imposibilă!). Pregătiți echipamentul de pescuit și treceți la treabă... adică la muscărit!
5. Personal, recomand deplasarea/pescuitul în amonte, cu pași mici, cu atenție, pentru a evita căderea în apă și sperierea eventualilor păstrăvi (lipani unde mai sunt!). Evitați consumul de băuturi alcoolice, dintr-un motiv simplu sesizat de fiecare dintre voi, cred!

În 2019, practicați C&R 100 %!
6. Deoarece la ieșirea din iarnă păstrăvii nu sunt foarte energici, vor prefera locurile cu un curent domol, mai puțin solicitante și de aceea îi vom căuta în "tăuri" (bulboane), în spatele bolovanilor și mai puțin în curent (pe "repeșuguri"). Din același motiv și datorită faptului că păstrăvul se hrănește preponderent subacvatic recomand pescuitul cu nimfe (chiar dacă personal sunt adeptul muștelor uscate!). Poate cele mai des folosite și recomandate sunt imitațiile de corobete (caddis), liber sau în căsuță, urechea de iepure (hare's ear) și coada de fazan (pheasant tail), legate pe cârlige #10 - #14, lestate sau nelestate, în montură fie singure, fie în tandem! Se mai pot folosi lătăușii (shrimps), Cooper John, buzzere! Alegerea nimfelor câștigătoare rămâne la latitudinea și inspirația fiecărui pescar! Stilul de pescuit recomandat ar fi cel "cehesc", sub lansetă, cu fir nu mai lung decât lanseta, cu lansări scurte, precise și control cât mai bun al firului! În zilele însorite, în a doua jumătate a zilei puteți încerca pescuitul cu muște uscate, recomandate pentru început de sezon fiind Adams, March brown, Alder fly, etc. dar și cele de tip humpies și wulffs (cu flotabilitate sporită și destinate râurilor repezi), legate pe cârlige #14 - #16. În cazul pescuitului cu muște uscate, recomandarea este să se folosească o singură muscă. Fie că pescuiți cu nimfă, fie cu muscă uscată, nu vă grăbiți, explorați cât mai bine porțiunile de râu și dacă după un număr de lansări nu aveți succes, treceți mai departe!
7. Țineți-vă cât mai departe de tentația folosirii momelilor naturale! Satisfacția  capturării cu muște artificiale, mai ales dacă sunt confecționate de către pescar, nu poate fi descrisă în cuvinte! Faceți un efort și eliberați eventualii păstrăvi capturați cât mai repede posibil! Eliberați lipanii neapărat, fiind interzis pescuitului pe întreg cuprinsul anului! Sentimentul eliberării este unic și de asemenea, nu poate fi descris ! Dacă totuși optați pentru păstrarea capturilor, nu uitați de mărimea minimă admisă (20 cm) și de numărul maxim de exemplare admis pentru reținere (10).
8. Respectați natura!
9. Terminând într-un mod ceva mai ironic: în cazul întâlnirii cu ursul, cu mistrețul sau cu oricare altă vietate a pădurii supărată rău, un accesoriu absolut necesar este cuțitul din lemn! La ce vă folosește? Permiteți-mi să vă răspund în mod privat!
Până la o nouă postare, lansări precise și pești pofticioși!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu