duminică, 9 septembrie 2012

Backing, leader, tippet

BACKING
Backing-ul este linia ce face legătura dintre axul/tamburul mulinetei (mulinetă) și firul de muscărit (fly fishing line). Legătura dintre axul mulinetei și backing se realizează cu ajutorul unui nod (arbor knot)(click), iar legătura dintre backing și firul de muscărit (fly fishing line) cu ajutorul unui nod (albright knot)(click).

Backing
Montaj backing


Folosirea backing-ului se impune din următoarele motive:
- backing-ul este suportul liniei de muscărit: prin burarea sa pe rola mulinetei, firul de muscărit va fi dispus spre exteriorul rolei, favorizând derularea ușoară, fără frecări; pentru un bun echilibru între backing și firul de muscărit, backing-ul nu va fi bobinat prea strâns, dar cât mai neted posibil, pentru a evita micile denivelări ce pot induce "memorie" firului de muscărit, "memorie" ce poate afecta calitatea lansărilor și poate conduce chiar la încâlcirea firului de pescuit; practic backing-ul și firul de muscărit trebuie să lucreze împreună și nu unul împotriva celuilalt;
- în mod obișnuit firele de muscărit au lungimi cuprinse între 27 m și 30 m, fiind prea scurte în cazul unui drill cu un pește mare, drept pentru care backing-ul devine rezerva necesară pentru a nu pierde și a putea captura peștele; dacă pe ape mici 50 m de backing sunt suficienți, pe ape mai mari sunt necesari 100 m, iar pentru pescuitul speciilor marine sunt necesari chiar peste 200  m.
Pentru lămuriri cu privire la montajul backing-ului și al liniei de muscărit pe tamburul mulinetei puteți accesa canalul You Tube, unde se regăsesc o mulțime de filmulețe explicative. Fără a susține că este cel mai bun, vă pun la dispoziție link-ul Atașarea backing-ului și firului de muscărit la tamburul mulinetei (click)

LEADER
Leader-ul (click) este partea din ansamblu ce face legătura dintre capătul liber al firului de muscărit (fly fishing line) și musca artificială. Legătura dintre firul de muscărit și leader se face fie prin intermediul unui conector, o buclă specială pentru acest scop, livrată o dată cu firul de muscărit sau achiziționată ulterior (montarea conectorului pe firul de muscărit - click), fie prin intermediul unui nod (nail knot) (click)
Mai nou firmele constructoare oferă fire de muscărit cu buclă de atașare direct din fabricație (front loop).Conectori
Montaj conector-linie (șnur)Fiind o componentă esențială, utilizarea corectă a leaderului presupune cunoașterea câtorva informații despre acesta:
- dacă în trecut pentru confecționarea leaderului se foloseau bucăți de monofilament din naylon de lungimi și diametre diferite, după formule specifice, în prezent se fabrică leadere conice, fără noduri (knotless) și având în mod frecvent 8' și 9' (2,4 m - 2,7 m, dar pot ajunge și la 3 m și chiar la 4,6 m);
- materialele folosite în prezent pentru fabricarea leaderelor este nylonul, iar mai nou fluorocarbonul ceea cel face foarte rezistent la abraziune, transparent în apă, mai rezistent la același diametru, etc. dar costurile sunt pe măsură, fiind de aproape 2-3 ori mai mari decât în cazul leaderelor din monofilament din naylon;
- în cazul comercializării, leaderele vin însoțite de un cod sub forma cifră X (ex.: 1X, 5X) și de informații privind diametrul capătului ce se leagă la linie (butt), diametrul capătului la care se atașează musca (tip), greutatea la care rezistă, mărimea recomandată a cârligelor. De reținut, cu cât este mai mare codul înscris cu atât este mai mică mărimea cârligelor recomandate a fi folosite!
Un tabel orientativ privind informațiile cuprinse în coduri este redat mai jos:


Cod
Diametrul butt
(mm)
Diametrul tip
(mm)
 Greutate
(kg)
Cârlige
recomandate
0X
0,66
0,27
6,8
2, 1/0
1X
0,66
0,25
5,9
4, 6, 8
2X
0,61
2,22
4,5
6, 8, 10
3X
0,61
0,20
3,7
10, 12, 14
4X
0,58
0,17
2,9
12, 14, 16
5X
0,55
0,15
2,3
14, 16, 18
6X
0,53
0,12
1,5
16 – 22
7X
0,53
0,10
1,1
22 - 28

- alegerea corectă a leaderului se va face în funcție de mărimea muștelor folosite; o formulă rapidă este aceea de a împărți mărimea cârligului pe care a fost legată musca artificială la trei (ex.: o muscă legată pe un cârlig #12 : 3 rezultă un leader 4X);
- leaderul poate fi comercializat simplu sau cu buclă de conexiune (în funcție de producător); în cazul în care este fără buclă de conexiune puteți realiza una folosind bucla chirurgului (click);
- producătorii mondiali pun la dispoziția pescarilor la muscă o gamă variată de leadere în funcție de apa pe care se pescuiește (dulce sau sărată), de specia urmărită (păstrăv, somon, alte specii), de tehnica de pescuit (plutitoare sau scufundătoare);
- dintre producători de leadere la nivel mondial amintim: Rio, Varivas, Orvis, Scientific Anglers, Devaux, Blue Sky, Frog Hair.

TIPPET
Prin folosirea repetată a diverse muște suntem obligați să tăiem din leader, astfel că lungime acestuia se reduce iar diametrul se mărește datorită conicității. Pentru înlocuirea porțiunii de leader se folosește tippetul (click). Totodată, adăugarea celei de a doua muște pe leader se face tot cu ajutorul tippetului. Preluând o denumire din alte tehnici de pescuit putem spune că tippetul este un forfac al muscăritului.
Tippetul face legătura dintre leader și musca folosită la pescuit. Pentru conexiunea dintre leader și tippet se folosește nodul chirurgului (click) sau microinele (mai ales în cazul pescuitului cu nimfe). Musca se atașează de tippet cu ajutorul unui nod (improved clinch knot) (click) .
Ce trebuie să știm despre tippet:
- trebuie să fie pe cât posibil invizibil, rezistent la abraziune și razele UV, fără memorie, să prezinte durabilitate și rezistență la nod;
- poate fi fabricat fie din monofilament din naylon, fie din fluorocarbon, având același diametru pe toată lungimea;
- rolele au lungimi variabile în funcție de producător și diametru (frecvent între 25 și 30 m);
- rolele sunt etichetate, având inscripționate: lungimea fie în yards, fie în metri, fie ambele; diametrul fie sub forma cifră X (ex. 5X), fie sub forma metrică (ex. 0,12 mm), fie ambele; greutatea la care rezistă;
- aveți în vedere ca diferența dintre diametrul leaderului și diametrul tippetului să nu fie mai mare de doua sutimi (ex. leader de 0,12 mm tippet de 0,10 mm);
- și în acest caz producătorii pun la dispoziția pescarilor la muscă o gamă variată de tippete: pentru apă dulce, pentru apă sărată, armate cu sârmă contra mușcăturilor peștilor cu dinți puternici.
- mari producători de tippete, la nivel mondial: Rio, Varivas, Ande, Orvis, Platypus, Climax, Momoi, Stren, Mason, Scientific Anglers.
Cele mai folosite noduri în fly fishing le găsiți foarte bine reprezentate grafic pe pagina celor de la Redington knot-tying (click)
Până la o nouă postare, lansări precise și pești pofticioși! 
                                                                                                      

16 comentarii:

 1. excelenta descriere sunt un admirator al stiluli de pescuit un pescar inrait care va trece la muscarit.

  RăspundețiȘtergere
 2. ce nod trebuie folosit pentru adaugarea celei de a doua muste pe leader?
  Merci

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Folosiți nodul chirurgului: luați o bucată de tippet suficient de lungă și puneți-o în paralel cu leaderul, în locul unde doriți să atașați musca executați un nod prin a cărui buclă treceți de două ori capetele leaderului și cel al tippetul-ui, strângeți, umectați, strângeți din nou, îndepărtați surplusul de material și atașați musca la tippet. Sper să va fi fost de folos. Succes!

   Ștergere
 3. Atat articolul cat si raspunsul sunt de mare folos. Multumesc mult.

  RăspundețiȘtergere
 4. dupa ce ai legat firul de musca de backing sau lederul de firul de musca excesul de fir de musca trebuie taiat sau cum?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ca să te pot ajuta ai putea fi mai explicit în ceea ce nu intelegi?
   Din firul de muscărit nu se taie nici un cm! Rămâne întreg!

   Ștergere
 5. Felicitari Adi.Explicatiile sint intradevar foarte exhaustive pe intelesul tuturor. Dupa multe tatonari mi-am luat si eu in toamna echipament de muscarit clasa 5 avand ca tinta pescuitul cleanului si pastravului din barca pe lac de munte si vreau sa ma apuc din acest an .Mi-am ansamblat linia (backing, snur, lider) cum m-am priceput mai bine dupa sfaturile date forumisti. As formula niste intrebari. 1. Cat trebuiec sa consum din lider pentru a fi nevoie sa adaug tipetul? 2.In momentul cand adaug tipetul, acesta ce lungime va trebui sa aiba?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mă bucură faptul că am putut fi de folos și mulțumesc pentru aprecieri! Și acum răspunsul la întrebările d-voastră:
   1. Practic din leader nu veți consuma nici un cm, ci doar atât cât este nevoie pentru a executa un nod pe care l-am explicat ceva mai sus, într-un comentariu datat 13 august 2013 (sper să nu fie cu ghinion!)
   2. Tippetul nu trebuie să fie prea lung, pentru a evita încurcarea sa, dar nici prea scurt; în opinia mea o lungime finală (după atașarea de leader și legarea muștei) între 10-20 cm este suficientă.

   Ștergere
 6. Backing-ul din ce material poate fi ?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. De obicei, el este din dacron. Dar cred că nu are rost să vă complicați cu un backing artizanal atât timp cât unul de fabrică nu este un capăt de lume ex. http://www.fisela.ro/produse/214/43593/Fir-Backing-Ron-Thompson-Energizer-Dacron-20lb.html

   Ștergere
 7. Felicitari ptr explicatii.Singura neintelegere o am vis a vis de tippet .Nu inteleg cum se face schimbare leaderului cu tippetul.Din poza atasata la tippet nu inteleg f.multe.
  Multumesc frumos

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc pentru aprecieri.
   Încerc să dau o explicație, folosind denumirile englezești: leaderul este format din trei segmente denumite butt (cea groasă) - porțiunea ce se atașează la firul de muscărit (șnur), taper (cu diametrul în descreștere de la butt la tippet, conicitate)- porțiunea de mijloc a leaderului și tippet (cea subțire) - porțiunea de capăt a leaderului, cea de care se atașează musca artificială. Ultima porțiune, tippetul, este supus diverselor acțiuni distructive și trebuie schimbat cu un alt tippet (practic cu un alt fir) de același diametru și aproximativ de aceeași lungime cu cel inițial. El se atașează de bucata de leader rămasă cu ajutorul nodului chirurgului (personal îl folosesc) sau cu un nod blood.
   Sper să fi fost pe înțelesul tuturor, căci e mai greu de explicat și mai ușor de executat! (lol)
   Lansări precise și pești pofticioși

   Ștergere
 8. Sunt un iubitor al acestui sport nu am pescuit niciodată la musca dar am achiziționat un bat complet echipat și când am prima ocazie o să-l testez.Cele spuse mai sus sunt de bun augur pentru un începător.

  RăspundețiȘtergere